Yacon van Twentse grond

WAT IS YACON

Yacon is een eeuwenoude plant uit de Andes-regio in Zuid Amerika. Er zijn bewijzen dat reeds meer dan 2000 jaar geleden yacon aanwezig was in dit gebied. De Inca’s consumeerden yacon in grote hoeveelheden. Ook nu nog consumeren de bewoners van de Andes-regio yacon in vele varianten. De wortel van de yacon is geliefd om zijn zoete smaak, zijn hydraterende eigenschappen en zijn gunstige uitwerking op de spijsvertering.
De yacon plant is familie van de zonnebloem en kan in wel 2 meter hoog worden. De yacon wortel bestaat voor circa 80% uit water en de ander 20% bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Deze koolhydraten zijn voornamelijk fructo-oligosaccharides (FOS). Dit is een speciale type fructose dat het lichaam onverteerd weer verlaat. Yacon heeft een zeer lage waarde op de glycemische index (geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten) en heeft zeer weinig calorieën (dit is uitzonderlijk voor een zoetmiddel). Deze eigenschappen maken yacon geschikt als voedingsmiddel bij diëten.

HOE GEBRUIK JE YACON

Yacon is verkrijgbaar als knol, jam, chips, geperst sap, poeder, thee of siroop.
In poedervorm is yacon uitstekend te verwerken in allerlei koude dranken, shakes en smoothies. Daarnaast is het eventueel toe te passen als suikervervanger bij het bakken van allerlei soorten taarten en cakes, al is het raadzaam de yacon zo weinig mogelijk te verhitten, dit om te voorkomen dat de oorspronkelijke voedingswaarde verloren gaat.
Yacon thee gemaakt van yacon bladeren bevat stoffen die het glucosegehalte in het bloed verlagen.
Ook is er nog de bijzonder smaakvolle yacon siroop, welke natuurlijk uitstekend te gebruiken is op wafels, poffertjes en pannenkoeken en ook heerlijk is in smoothies, yoghurt en shakes als zoetmiddel.

WEETJES OVER YACON

  • Fructooligosaccharide (FOS) is een unieke soort suiker die niet geabsorbeerd kan worden door het lichaam.
  • De siroop is geperst van de wortel van de yacon plant en heeft een rijke en volle smaak die lijkt op een combinatie van karamel en melasse.
  • Yacón poeder bezit een meer bloem- of fruitachtige smaak, terwijl yacón siroop eerder een karamelachtige smaak bezit. Beiden zijn echter mild van tong en bijzonder geschikt als vervanger van geraffineerde en kunstmatig gefabriceerde suikers.